Vaše je dijete počelo gristi? Ništa neobično. To je jedan od načina na koji dijete otkriva svijet i izražava svoje osjećaje dok se ne nauči izraziti riječima. No mogući su i neki drugi razlozi... Što učiniti ili ne učiniti kada vaše dijete ugrize?

Kad dijete počne gristi drugu djecu, to dovodi do jakih emocionalnih reakcija kod obitelji i frustracije jer ne postoji čarobno rješenje kojim se to može spriječiti.

Ako Vaše dijete nekog ugrize, možda se osjećate krivi ili zabrinuti da s djetetom nešto nije u redu, a možda Vas brine i kako će drugi na to reagirati.

Ako netko ugrize Vaše dijete, možda ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit svog djeteta, a možda i ljuti na dijete koje ga je ugrizlo i/ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dijete zaštitili.

Možda Vas brine kvaliteta nadzora djece, pogotovo ako se griženje ponavlja, no to se nažalost može dogoditi vrlo brzo i često sasvim neočekivano, pa to ne znači da djeca nemaju odgovarajući nadzor.

Mala djeca često grizu i to je zapravo neizbježno kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i najčešće, u tom uzrastu, NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće, niti da nešto nije u redu s vrtićem (jaslicama). Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize. Mala djeca imitiraju drugu djecu pa ako jedno dijete počne gristi, vrlo je moguće da će i druga djeca početi gristi.


Zašto djeca grizu?

1.Djeca mlađa od 3 godine slabo razumiju kako njihovo ponašanje utječe na druge (ne razumiju da ugriz boli, pa čak i onda kada ugrizeno dijete ili odrasla osoba burno reagiraju na ugriz)

2.Druga sposobnost koju djeca tek počinju stjecati je samokontrola (zato djeca ponekad budu impulzivna-ne znaju se zaustaviti i učine ono nešto za što znaju da se ne odobrava; mogu ugristi drugo dijete samo zato što je u blizini ili kako bi izazvalo zanimljivu reakciju)

3.Veće bebe i mala djeca su još uvijek orijentirana na oralno iskustvo

4.Mala djeca mogu gristi kako bi izrazila svoju frustraciju  (kada su umorni ili bolesni, ne smiju učiniti ili dobiti nešto što žele; moraju s nekim nešto dijeliti ili se izmjenjivati; moraju predugo čekati; ne mogu izraziti što žele, trebaju ili osjećaju; kada su zatvoreni u premalom prostoru i / ili su okruženi s previše druge djece; kad su stavljeni pod pritisak da se prilagode; kad im druga djeca smetaju)

5.Djeca mogu gristi i radi dosade (to je uspješan način za izazivanje tuđe reakcije, zar ne?)

6.Dijete može gristi i zbog pomanjkanja pažnje

7.Dijere može gristi i zbog prevelikog uzbuđenja ili pretjerane stimulacije

8. Ponekad dijete grize jednostavno zato što mu rastu zubi pa mu prija ako nešto ugrize

 

Što možemo poduzeti kad dijete grize?

1.Naučiti dijete koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije.

(Ohrabrite dijete kada se druži i komunicira na pozitivan način; nakon ugriza, djetetovim rječnikom, tonom i načinom objasnite da nije prihvatljivo nekoga ugristi.)

Maloj djeci treba pomoć da prestanu a ne da ih se smatra "lošom" djecom.

2.Dobro poznavanje djeteta i predviđanje u kojim situacijama bi moglo doći do ugriza može u velikoj mjeri pomoći; i tada ga pojačano nadzirite kako bi se ugriz spriječio. (Ukoliko se uoči neki konflikt među djecom, pomognite razriješiti sukob prije negoli dođe do ugriza)

3.Kada dođe do ugriza, djecu odvojite, utješite ugrizeno dijete i pružite mu prvu pomoć ukoliko je potrebno; ovisno o dobi i sposobnosti da razumije, dijete koje je ugrizlo se udalji, jasno, glasno i jednostavnim rječnikom mu se objasni: "Ugriz boli. Ne smiješ gristi. Mi ne grizemo. Mi grlimo, ljubimo."

4.Nitko ne smije zauzvrat ugristi dijete. To boli i šalje zbunjujuću poruku. Odrasli nikada ne bi smjeli ugristi dijete, ni u igri ni njezno jer dijete ne razumije razliku između ugriza "u igri" i "bolnog ugriza".

  Kutak za roditelje - Sve