Upis u prvi razred osnovne škole predstavlja važnu prekretnicu u životu djeteta. Osim radosti i ponosa u sebi često osjećaju tjeskobu i strah, jer se odvajaju od vrtićkih prijatelja. Važno je da su roditelji svjesni toga te da pomognu djetetu prevladati strah. Naša misija je da prvi dan škole ostane u pamćenju kao poseban i prekrasan. 

Kako djetetu olakšati pripremu za odlazak u školu?

1. Potaknite razgovor s djetetom o školi. Pitajte ga što za njega znači škola i taj, veliki korak u njegovom životu. Opišite mu što se događa u školi i koja je njena svrha. Razgovor bi trebao biti opušten, ugodan, bez ikakve prisile i pritiska. Pažnju usmjerite kako na djetetovu verbalnu tako i na neverbalnu komunikaciju.

2. Povedite razgovor o tome kako se osjećaju pri pomisli da ubrzo prestaju ići u vrtić i da ih na jesen čeka odlazak u školu. Pitajte dijete koja su njegova očekivanja i da li se boji, koji su mu/joj interesi i ponudite im rješenje oko nedoumica.

3. Velika promjena će dočekati dijete i u organizaciji dana. Objasnite mu kako će sada izgledati dan prije i nakon nastave, navedite školske obaveze koje će doći. Pričajte s djetetom o školskim predmetima i dnevnim obvezama. Igra škole pomoći će djetetu da lakše prihvati nove obveze.

4. Budite djetetu uvijek na raspolaganju za sva pitanja, dileme i probleme s kojima bi se mogli susresti u školi. Objasnite mu mogućnosti izvanškolskih aktivnosti. Možda će dijete u školi imati probleme, pojasnite mu kako reagirati u toj situaciji te da od učitelja/ce uvijek može potražiti pomoć i savjet.

5. Ljeto prije odlaska u školu šećite do škole, neka dijete upozna put do škole i susjedstvo. Ako je moguće, prošećite po školi, po hodnicima, dvorani i razredu. Pitajte dijete ima li kakvih pitanja i pokušajte mu odgovoriti na njih.

6. Prije početka nastave pokušajte istražiti tko će sve biti školski kolege vašem djetetu. Prvi dani škole uz poznate prijatelje dati će djeci sigurnost i olakšati im prve dane. Poznato lice pri ulasku u učionicu dati će im hrabrost za korak u novi segment njihovog života.

7. Zadatak roditelja je da djeca školu prihvate kao nešto pozitivno. Pojedite zajedno strah nabrajajući pozitivne činjenice: novi prijatelji, nove igre, novo iskustvo...

8. Recite djetetu da nije ništa neobično ako su prvi dan nastave pomalo u strahu, te da je to trema i da je trema dobra! Nije na odmet spomenuti da se i druga djeca tako osjećaju.

9. Prvi dan u školsku torbu stavite iznenađenje. Slatkiš, igračku ili crtež, nešto što će razveseliti dijete.

10. Prvi dan škole provedite s djetetom! Večer prije pripremite dijete na počinak tiho i nježno, bez straha i napetosti. Pomognite djetetu pripremiti torbu i odabrati odjeću. Potrudite se da cijeli put od škole do kuće prođe u ugodnom i veselom razgovoru. Budite ponosni na svoje dijete i neka ono to osjeti. Objasnite mu što se događa te da ćete biti sa strane, ukoliko im budete zatrebali. Kada dijete bude spremno ćete otići kući i ostaviti ga samog u školi.


Prvi dan u školi emotivan je i za roditelje i dopustite si suzu ili dvije, ali potajno.

  Kutak za roditelje - Sve