Projekt “Budi svoj”
 

Projekt „Budi svoj“ je preventivni program usmjeren na sprečavanje nastanka različitih oblika ovisnosti među mladima, smanjenje zdravstvenih i socijalnih rizika vezanih za ovisnost i ovisničko ponašanje.

Osmislio ga je i kreirao tim stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, a projektnu ideju je razradio tim stručnjaka iz Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije. Voditeljica projekta je psihijatrica Iva Manestar.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života mladih kroz psihoedukaciju, osvještavanje i prepoznavanje vlastitih potreba te usvajanje zdravih i konstruktivnih stilova života bez sredstava ovisnosti i ovisničkog ponašanja. Projekt također ima i za cilj obuhvatiti roditelje, podsjetiti ih koliko je njihov model ponašanja i komunikacije važan u odgoju njihove djece te da je stabilan obiteljski odnos izrazito važan i moćan zaštitni mehanizam u sprečavanju razvoja ovisnosti,  ponuditi im podršku u ulozi roditelja, koja je u današnje vrijeme izrazito izazovna i zahtjevna te ih potaknuti na razmišljanje i na promjenu, ojačati ih u postavljanju jasnih i zdravih granica u odgoju svog djeteta  -  što je izrazito važno za mentalno zdravlje svakog djeteta, mladog čovjeka i odraslog pojedinca.

Gledano iz medicinske perspektive, ovaj projekt ima također za cilj  skretanje pozornosti i naglašavanje važnosti nekonzumiranja psihoaktivnih tvari u dobi mladenaštva, jer svaka akutna i dugoročna intoksikacija ima destruktivan utjecaj i posljedice na njihov rast i razvoj cijelog organizma, prvenstveno na mozak, a onda i na cijelo tijelo uz brojne bihevioralne i socijalne komplikacije ovisničkog ponašanja.

Dječji vrtić "Pinokio" već treću godinu za redom izražava potporu projektu "Budi svoj".  Svjesni toga da su mladi najčešće žrtve ovisnosti podržavamo ovu inicijativu kojom se želi poboljšati kvaliteta života bez sredstava ovisnosti uz poticanje aktivnog mijenjanja štetnih stavova i navika te podizanje razine samosvijesti i odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja. Provedbom projekta „Budi svoj“ zasigurno pridonosimo borbi protiv ovisnosti kao i stvaranju preduvjeta za kontinuirano povećavanje razine kako blagostanja tako i uvjeta života i rada cjelokupnog stanovništva Županije.

Galerija slika:

  Projekti vrtića - Sve